► In Mediumtermynbegroting van Minister van Finansies Tito Mboweni feitlik geen melding van landbou en die geweldige druk op boere oor wydverspreide droogte; op vraag van VF Plus pres. Cyril Ramaphosa ontwykend oor enige bystand aan kommersiële boere ► VF-Plus in Gauteng sê Gauteng Onderwysdepartement moontlik skuldig aan onreëlmatige besteding van R1,2 miljard i.v.m. skoolsvoedingsprojek, dít terwyl die LUR vir Onderwys Panyaza Lesufi Afrikaanse skole vir geringste vermoedelike oortredinge aanspreek ► Dit blyk of dorpe Dewetsdorp, Vanstadensrus en Wepener feitlik geen munisipale dienste ontvang vanaf Mangaung Metro onder wie hulle ingedeel is nie ► Adjunk-pres. David Mabuza op besoek aan China tydens sitting van SA-China Bilaterale Kommissie wys op die talle geïntegreerde tussen die twee lande o.a. dat 65 Chinese maatskappye R116 miljard in SA belê het (hierdie syfer soos genoem, Ditsem Nuus kan nie korrektheid verifieer nie) ► Stad Kaapstad ontvang R300 miljoen van Nederlandse regering om MyCiti snelbusdiens na Khayelitsha en Nyanga uit te brei ► Nederlandse man (35) en vrou (75) in Marlothpark, Komatipoort, vermoor deur versmoring deur hul monde toe te prop, man se vrou en dogter oorleef aanval ► Amerikaanse Huis van Verteenwoordigers stem 232-196 ten gunste van verdere ondersoek of pres. Donald Trump in staat van beskuldiging geplaas moet word oor Oekraïne ► China Mobile in China maak bekend dat sy 5G-tegnologie, 100 keer vinniger as 4G, nou in 50 stede insluitende Beijing en Sjanghai beskikbaar is ►

Min tyd vir kommentaar op grondonteiening

Min tyd is oor vir die publiek om kommentaar te lewer op die Parlementêre besluit rakende onteiening van grond sonder vergoeding en hoe dit moontlik wysiging van die Grondwet van SA kan meebring. Die regering het slegs 45 dae, vanaf 13 April tot 31 Mei 2018, gegee vir openbare kommentaar op die voorstel en die Vryemark Stigting wys daarop dat dit verregaande min tyd is vir kommentaar op wat waarskynlik die belangrikste wetlike voorstel is sedert 1996.

Die Stigting lewer o.a. soos volg kommentaar op die kwessie en dit word in Engels aangehaal soos dit ontvang is:

“The Free Market Foundation is appalled and alarmed that expropriation without compensation of property (EWC), probably South Africa’s most important constitutional debate since the 1996 formation of the Constitution, was given only 45 days for written submissions. Property rights are integral to the basic structure of the Constitution and the Rule of Law. Removal of property rights will damage the fabric of the Constitution and may put its broad legitimacy into jeopardy.

“EWC will have disastrous consequences for all property owners, white and black, as well as the economy in general as international and domestic investors lose confidence in the government’s intent regarding protection of property. Moreover, government has no mandate to change the Constitution. The Institute of Race Relations’ recent Reasons for Hope study shows that a small minority of South Africans (1% total, 1% black, 2% coloured, 4% Indian, 1% white) regard land reform as an important issue. What most people are concerned about are unemployment (35% total, 38% black, 42% coloured, 30% Indian, 16% white) and education (27% total, 26% black, 24% coloured, 42% Indian, 46% white).

“Any departure from Section 25 by government must be justifiable in accordance with the limitations provision in Section 36. This provision makes expropriation without compensation possible, i.e. the Constitution need not be amended.”

Om kommentaar te lewer op die voorstel, is egter nie maklik nie en lewer 'n Google-soektog nie veel op nie. Die beste skyn te wees, om die webwerf www.ruraldevelopment.gov.za te besoek - volg hierdie skakel.

Gradeer die artikel
(0 stemme)

Lewer kommentaar

Vul al die vereiste velde in (*)

Go to top